You are currently viewing Zaljubljenim pjesnikom održana završna produkcija Dramskog studija KKV Sisak

Zaljubljenim pjesnikom održana završna produkcija Dramskog studija KKV Sisak

Završna produkcija Dramskog studija Doma kulture Sisak pod vodstvom Damira Borojevića održana je večeras, 10.6.2015. godine i to uprizorenjem teksta Ratka Bjelčića “Zaljubljeni pjesnik”. Djeca, polaznici Dramskog studija Doma kulture Sisak i to Klara Rešić, Gloria Vlašić, Franka Sejdinović, Leon Mihić, Daniel Novalić, Bruna Tonković i Kristina Duvnjak igrali su svoje vršnjake.
Nakon predstave polaznicima su dodijeljene zahvalnice za pohađanje Dramskog studija Doma kulture KKV Sisak za školsku godinu 2014. / 2015.

Obrazloženje predstave kazališnog redatelja Silvija Vadle

Premijerna izvedba predstave “Zaljubljeni pjesnik” u izvedbi Dramskog studija Doma kulture Kristalna kocka vedrine Sisak, održana je u srijedu 10. lipnja 2015 u 19.30 sati u dvorani Kazališta 21. Autor teksta prema kojem je nastala ova predstava je Ratko Bjelčić, a scensku adaptaciju teksta i režiju potpisuje voditelj Dramskog studija Doma kulture Kristalna kocka vedrine Damir Borojević. Suvremena ljubavna priča koju prepoznajemo kao današnju jer uključuje i sve “blagodati” sadašnjice (pametne telefone, društvene mreže) ovdje je začudno inscenirana kao prava mala detektivska (“who done it”) priča. Sve započinje predstavljanjem skica likova i njihovih karaktera kroz pojavljivanje iza intrigantnog paravana (ujedno i jedinog elementa scenografije) na kojem su unutar elemenata igre “jig saw puzzle” istaknuta imena protagonista i lokaliteti obilježeni različitim bojama. Već tad bivamo spretno uključeni u priču. Komentatorica koja za neutralnom govornicom (uz stol i stolice i vješalicu za kapute jedinim krupnim rekvizitima) komentira sva događanja na sceni (čineći je tako prilagođenom slijepim i slabovidnim gledateljima) spretno ubrzava radnju i naglašava sve glumačke postupke protagonista i u toj ulozi je vrlo doslijedna i jasna bila Kristina Duvnjak. Priču o traženju identiteta u realnom, uvjerljivom dijalogu započinju Klara Rešić u ulozi Maje, inače djevojke u koju je “zaljubljeni pjesnik” zaljubljen, Glorija Vlašić u ulozi Natke i Franka Sejdinović u ulozi Jasne. Zaplet priče je tako prijemčiv i vuče nas na “otkrivanje” teksta jer su u tom nadmetanju znatiželjna Maja, izravna Jasna i mudra Natka spretno “istraživale slučaj” identiteta tajanstvenog zaljubljenog pjesnika s FB profila. Nasuprot njima, kao protuteža u likovima “istragu” ometaju i pravi identitet “zaljubljenog pjesnika” skrivaju buntovni i strogi Nenad u interpretaciji Leona Mihića, otvoreni šarmer Mario u interpretaciji Daniela Novalića i povučeni ali ustrajni Branko (uz spretnu transformaciju u dječaka s govornom greškom) u intrepretaciji Brune Tonković. Suvremeni jezik, brza radnja i nepogrešiva logika zbivanja dio su dramaturške konstrukcije sjajnog teksta Ratka Bjelčića, dok su spretni zahvati u scenski prostor, vrijeme i radnju (ostvarena su sva tri Aristotelova jedinstva!) djelo spretne i nenametljive a opet vrlo inspirativne i vodeće režije Damira Borojevića, čiji je, uzgred budi rečeno, izbor glazbe (Chaplinova Titina iz Modernih vremena) potkrijepila humornost i artificijelnost predstave. A tko je zaljubljeni pjesnik? E, to ćete morati sami doznati na predstavi.
Silvije Vadla