You are currently viewing Dani indonezijskog filma u Domu kulture KKV Sisak

Dani indonezijskog filma u Domu kulture KKV Sisak

U organizaciji Veleposlanstva Republike Indonezije u Zagrebu a u suradnji s Domom kulture Kristalna kocka vedrine održati će se Dani indonezijskog filma i to dva dana, 13. i 14.11.2019. u Domu kulture Kristalna kocka vedrine. Otvorenje Dana indonezijskog filma biti će upriličeno u srijedu, 13.11.2019. s početkom u 19 sati uz tradicionalni indonezijski ples te projekcijama dvaju filmova – “Izrada Slendro limo” autorice Tee Škrinjarić i “Athirah” autora Riri Riza. U četvrtak. 14.11.2019. očekuju nas projekcije filmova u 19 sati “Banda – mračna zaboravljena staza” autora Jaya Subyaktoa i film “Turah” autora Wicaksono Wisnu Legowo.

Ulaz na sve projekcije je slodoban.

O filmovima:

Making of Slendro Limo / Izrada Slendro Limo
Tea Škrinjarić, Hrvatska, 2014, 13 min
Izrada Slendro Limo je promatrački film koji prati proces izrade gonga u Wirunu, javanskom selu, čiji su stanovnici generacijama izrađivali gamelan (indonezijski tradicionalni orkestar) u relativno skromnim zgradama. Do 10 muškaraca odjednomneumorno radi na izradi glazbenih instrumenata. Od oblikovanja gonga, pa sve do procesa podešavanja, radnici su izloženi visokim razinama topline i prljavštine dok obrađuju i udaraju metal u oblik gonga. To je proces koji zahtijeva snagu, vještine i nesumnjivo ono što Indonežani nazivaju kerjasama: suradnju i timski rad. Naslov „Making of Slendro Limo“/ „Izrada Slendro Limo“ odnosi se na gamelansku ljestvicu u kojoj je nastao gong u filmu.

Athirah / Mother / Athirah
Riri Riza, Indonezija, 2016., 77 min
Athirin se život posve preokrenuo kada se njezin suprug oženio drugom ženom. U mjestu gdje je poligamija još uvijek široko prihvaćena, Athirah se bori sama sa svojom boli i poniženjem kako bi održala integritet svoje obitelji. Istovremeno, njen najstariji sin Ucu nije siguran koga bi trebao izabrati.
Scenarij je inspiriran stvarnom pričom, a temelji se na romanu Alberthiene Endah “Athirah” i radnja se odvija se u južnom Sulawesiju.

Scenarij: Salman Aristo i Riri Riza; Producent: Mira Lesmana; Kinematografija: Yadi Sugandi; Glavne uloge: Cut Mini Theo, Christoffer Nelwan i Tika Bravani.

Banda – the dark forgotten trail / Banda – mračna zaboravljena staza
Jay Subyakto, Indonezija, 2017., 94 min
Dokumentarni film predstavlja slavnu povijest trgovine začinima u istočnoj Indoneziji u otočju Banda. U srednjovjekovnim vremenima, šačica muškatnih oraščića vrijedila je više od sanduka zlata na europskim tržištima. Put svile odnio ih je u Europu, a među najtraženijim začinima bio je muškatni oraščić, koji se u to vrijeme mogao naći samo na udaljenim južnim otocima zvanim Banda u Malukuu. Europljani su se, savladavši umjetnost jedrenja, uputili prema istoku kako bi pronašli izvor ovih bogatih začina. Prvo su došli Portugalci, zatim Englezi, a potom iNizozemci. Film oslikava dijelove iz bogate povijesti otočja, kolonijalizam te duh nacionalizma i multikulturalnog identiteta toga područja.
Scenarij: Irfan Ramli; Producent: Sheila Timothi, Abduh Aziz; Kinematografija: Ipung Rachman Syaiful, Davy Linggar, Oscar Motuloh; Uloge: Ario Bayu, Reza Rahadian.

Turah / Leftovers / Ostaci
Wicaksono Wisnu Legowo, Indonezija, 2016., 83 min
Stanovnici Kampung Tiranga žive u trošnim kolibama i rade razne poslove kako bi zaradili za svoj sljedeći obrok. Predstavnik sela imenovao je marljivog i pouzdanog Turaha da se bavi prigovorima irješavanjem sukoba koji nastaju u selu. Mir u naselju poremećen je kad alkoholičar Jadag počne preispitivati upravljanje selom. Njegove optužbe prema vođama uskoro dovode i Turah i cijelo selo u daljnje nevolje.
Film je predstavljao indonezijskog kandidata za nominaciju za Najbolji strani film na 90. dodjeli Oscara 2017. godine.
Scenarij: Wicaksono Wisnu Legowo; Producent: Ifa Isfansyah; Kinematografija: Fahim Rauyan;Uloge: Ubaidillah, Slamet Ambari, Yono Daryono.