Dani smijeha u Domu kulture Sisak

U Domu kulture Kristalna kocka vedrine Sisak od 2. -3.5.2018. godine održat će se Dani smijeha u Kino mreži – najbolje češke komedije. Organizatori Dana smijeha su Dom kulture KKV Sisak, HAVC i Kino mreža. Češki filmovi obiluju mračnim humorom, ironičnim situacijama iz svakodnevnog života, emotivnim likovima, seksualnom tematikom i skrivenim političkim porukama.

U srijedu, 2.5.2018. godine u 20 sati prikazat će se romantični film iz 1965. godine “Ljubav jedne plavuše”. Film je nominiran za Oscara za najbolji strani film. Mlada djevojka Andula živi u internatu u malom češkom gradiću u kojem živi manje od dvjesto muškaraca, od kojih su većina oženjeni. Kao i njezine prijateljice, i Andula čezne za ljubavlju. Neiskusnoj i lakovjernoj, nije joj teško nasjesti na razna obećanja, komplimente i poklone. Seoski frajer Tonda osvoji je prstenom, oženjeni lovac naivnim pričama o šumi i životinjama. No kad na plesnoj zabavi upozna klavirista Mildu, Andula shvaća da je napokon pronašla pravu ljubav. Ipak, očekuje ju još gorki susret s njegovim roditeljima…

U četvrtak, 3.5.2018. godine u 18 sati prikazat će se romantična komična drama “Strogo kontrolirani vlakovi”. Priča o ljubavnim problemima mladog zaposlenika željezničke postaje u okupiranoj Češkoj. Film je 1967. i 1968. osvojio brojna priznanja i nagrade u Čehoslovačkoj i u svijetu, a najveći uspjeh bio je Oscar za najbolji strani film 1968. godine. S vremenom, film je postao jedan od najcjenjenijih filmova češke, ali i svjetske kinematografije. Tako je, primjerice, godine 1982., u anketi koju je organizirao UNESCO, uvršten u popis sto najvećih djela svjetske kinematografije, a godine 2005., ponovno kao jedini češki film, našao se na ljestvici sto najboljih filmova svih vremena američkog časopisa Time.

U četvrtak, 3.5.2018. godine u 20 sati prikazat će se kriminalistička horor komedija “Kremator”. Čehoslovački kandidat za Oscara 1969. u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku; Međunarodni festival fantastike u Sitgesu 1972. – Nagrada za najbolji film, najboljeg glumca i najbolju kameru. Inspirirana romanom Ladislava Fuksa, ova kultna horor-komedija naširoko je smatrana jednim od najboljih čehoslovačkih filmova ikad snimljenih. Smještena u Prag 1930-ih, u vrijeme političke radikalizacije Europe, priča prati krematora Karla Kopfrkingla. Opsjednut tibetanskom filozofijom i spaljivanjem tijela, Karl vjeruje da svojim radom oslobađa duše umrlih. Grabeći svaku priliku za povećanje obujma svog omiljenog posla, on bez problema i sasvim veselo surađuje i s nacistima. Kada dobije zahtjev da svoje profesionalne vještine primjeni na „tajnom projektu“ novih vlasti, Karl pada u delirij jer mu se pruža neočekivana prilika da u prah pretvori na tisuće ljudskih tijela. Film je satira na račun Čeha koji su za vrijeme rata surađivali s nacistima, zbog čega je zabranjen odmah nakon premijere, a zabrana je potrajala sve do pada komunističkog režima 1989.

Ulaz na sve programe je besplatan!