You are currently viewing Gradsko kazalište Sisak obilježava Svjetski dan kazališta za djecu i mlade

Gradsko kazalište Sisak obilježava Svjetski dan kazališta za djecu i mlade

Dom kulture Kristalna kocka vedrine Sisak pridružuje se kazališnom svijetu u obilježavanju dva važna datuma u ožujku. Svjetski dan kazališta za djecu i mlade slavi se u četvrtak, 20. ožujka 2014. godine, a tjedan dana kasnije, 27. ožujka, Svjetski dan kazališta. Gradsko kazalište Sisak obilježit će Svjetski dan kazališta za djecu i mlade predstavom “Čudnovate zgode baruna Munchausena”. Tim povodom kazalište će organizirano posjetiti učenici OŠ “Komarevo” i OŠ “Katarina Zrinski” Mečenčani. Ulaznice po cijeni od 10 kuna mogu kupiti i ostali građani, a predstava je na rasporedu u četvrtak, 20. ožujka u 11 sati u Domu kulture Kristalna kocka vedrine.
Na sam Svjetski dan kazališta za djecu i mlade u svim kazalištima u Hrvatskoj pročitati će se prije početka predstave poruka predsjednice svjetskog Assitej-a Yvette Hardie i poruka ravnateljice GKL Rijeka Zrinke Kolak-Fabijan koje možete pročitati u nastavku.
POVEDITE DANAS DIJETE U KAZALIŠTE“ – KAMPANJA 2014.

Nelson Mandela izrekao je ovu slavnu misao: “Shvaćamo i promičemo ideju da djeca, iako ih treba voditi, imaju neotuđivo pravo biti sve što žele, a to mogu ostvariti samo ako imaju prostora sanjati i živjeti svoje snove.” ASSITEJ vjeruje da kazalište stvara savršen prostor u kojem djeca mogu sanjati i živjeti svoje snove.
Mandelina razmišljanja o djeci bila su od ključne važnosti za njega kao čovjeka i kao vođu. U njegovim susretima s djecom vidjeli smo kako se razotkriva sva dubina i širina njegove čovječnosti. Njegova zaigranost i sposobnost za humor i radost, poštovanje prema djeci i ozbiljnost kojom je pristupao njihovim stavovima, strastvena vjera u vrijednost obrazovanja kao najmoćnijeg oruđa kojim raspolažemo, odlučnost da uvijek nađe vremena za djecu čak i u prisutnosti svjetskih vođa i posvećenost djeci kroz trajno djelovanje njegovih dobrotvornih organizacija, sve su to prepoznatljiva obilježja njegove baštine.
Kao kreatori kazališta koji stvaraju te „prostore za snove“, pristupamo li našim gledateljima s istom tom poniznošću, poštovanjem, zaigranošću, vjerom u njihove sposobnosti i humorom kao što je to činio Mandela? I, općenito, vodimo li računa o tome da djeca – SVA djeca, bez obzira na klasu, rasu, jezik i bilo koji drugi faktor – dobivaju dovoljno, i dovoljno izvrsnog, prostora za snove?
Ove godine, 2014., obilježavamo 25. obljetnicu Konvencije o pravima djeteta. Ona predstavlja najpotpuniju izjavu o pravima djeteta svih vremena, ali i međunarodni sporazum o ljudskim pravima s najvećim brojem država potpisnica u povijesti. Ipak, iako je većina zemalja potpisala Konvenciju, koliko ih ustvari zaista ozbiljno pristupa tim pravima? Koliko ih razumije značenje Članka 31., značenje prava svakog djeteta „na odmor i slobodno vrijeme, na igru i razonodu, kao i na slobodno sudjelovanje u kulturnom životu i umjetnostima”? Koliko ulažu u nastojanja da ta prava postanu stvarnost?

Ali to nije samo odgovornost države. I mi imamo moć nešto napraviti. Na Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, 20. ožujka, ASSITEJ poziva sve da se uključe u našu trajnu kampanju „Povedite danas dijete u kazalište“. Upravo VI možete osigurati promjenu za djecu i mlade s kojima se susrećete. Dajte im prostor za snove, povedite ih u kazalište ili dovedite kazalište k njima, ali pobrinite se da se dogodi taj čaroban susret!

Kao što je Mandela rekao, „Povijest će nam suditi po tome koliko mijenjamo svakodnevni život djece.

HRVATSKA PORUKA ZA SVJETSKI DAN KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE

Draga djeco,
dobrodošli u svoje kazalište. Udobno se smjestite jer, ako niste znali, ovdje ste vi najvažniji. Kazalište je čarobno mjesto koje vam nudi uzbudljive priče, neponovljive doživljaje u nepoznate svjetove pune iznaneđenja. Na pozornici caruju lica iz bajki, iz vašeg susjedstva, s neke planete, iz vaše sobe ili naprosto iz vaše glave. Svi vam žele reći nešto novo, važno i posebno; možda otkriti tajnu, potražiti savjet ili podijeliti s vama kakvu brigu, ali zapravo svi se natječu za vašu pažnju i prijateljstvo. Ta su lica nekad draga i zavodljiva, nekad zla i opaka od kojih vas hvata jeza, katkad bespomoćna i nesigurna ili možda začarana… Ali svi se oni žele utisnuiti u vaše pamćenje za čitav život.
Iz mraka gledališta pred vama se otvaraju snopovi svjetla, bujice riječi, boja, glazbe, plesa, a sve se slijeva u neponovljiv doživljaj predstave. Vaša su malena srca i ruke nevidljivim nitima povezani s licima iz predstave. Vi im zapravo pomažete da budu živi, da se što bolje izraze, da vam budu bliski…
A danas ste povezani sa svom djecom naše zemlje jer i oni u svojim kazalištima baš sada navijaju za svoje omiljene junake izašle iz priča. Oni nestrpljivo čekaju priliku i svakog časa mogu uskočiti u vaše uspomene. Pa dajmo im tu priliku!

Zrinka Kolak – Fabijan

Zagreb, 06.ožujka, 2014.