You are currently viewing Vikend češkog filma

Vikend češkog filma

Večeras, 10. srpnja 2014. g, počinje Vikend češkog filma, program kojim završava KULturno ljeto KKV-a. Po senzibilitetu vrlo bliski ovdašnjem stanovništvu češki filmovi tradicionalno dovode veći broj gledatelja u sisačko kino, pa je za očekivati da će se isto dogoditi i s ovotjednom kino ponudom uglavnom nagrađivanih filmova. Upravo jedna takva nagrađivana drama, koja je svojevremeno bila i češki kandidat za prestižnu filmsku nagradu Oscar, otvara Vikend češkog filma. Riječ je o filmu Zaštitnik, iz 2009. g, redatelja Mareka Najbrta. Priča je to o radijskom reporteru koji za vrijeme rata surađuje s nacistima kako bi spasio svoju ženu, židovsku glumicu Hanu.
Drugog će se dana moći pogledati zanimljiva komedija Alice Nellis, Savršeni dani, koja se bavi životnim odlukama uspješne Erike. Ona na svoj četrdeset četvrti rođendan dobiva krasnu čestitku od svoje bivše šogorice, neugodnu poruku na radiju od bivšega muža, kremu za bore od homoseksualnog prijatelja Richarda i plaćeni striptiz od vlastite majke. No ono što joj nedostaje je dijete, pa se s istim onim entuzijazmom, s kojim je stvarala uspješnu karijeru i gradila svoju osobnost, upušta u ostvarenje svog novog cilja.
Film Povratne boce Oscarom ovjenčanog dvojca, redatelja Jana Svěráka i njegova oca Zdeněka Svěráka, koji je na programu 12. srpnja, šarmira gledatelje pričom o 65-godišnjem profesoru Jozefu koji odlazi u mirovinu, ali odbija prepustiti se umirovljeničkom načinu života te se zaposli u supermarketu na blagajni prazne ambalaže.
Vikend češkog filma završava filmom nastalom prema romanu češkog književnog klasika Bohumila Hrabala, Služio sam engleskog kralja, kojeg je režirao jedan od zasigurno najpoznatijih čeških redatelja Jirí Menzela. Projekcije su besplatne, a igraju svakog dana od 20 sati.